fbpx

Autentifică-te

Login

Ai uitat parola?


Sfaturi pentru șoferii de tir – Cum să ai grijă de tine dar și de camion?

Sfaturi pentru șoferii de tir - Cum să ai grijă de tine dar și de camion?

Scopul oricărui șofer de tir este acela de a avea grijă de el și de propriul camion. Acest lucru presupune răbdare și atenție sporită pe toată durata călătoriei - în final, contează ca drumul către destinație să fie parcurs în siguranță, departe de orice eveniment neplăcut.

Fiecare zi este diferită față de celelalte. Începând cu starea fizică și până la comportamentul în trafic - șoferii întâlnesc pe șosele tot felul de provocări. Fiindcă este mai ușor să înveți din experiențele altora decât din propriile greșeli, iată câteva sfaturi care te vor ajuta în drumurile tale.

Rămâi în formă - depinzi de sănătatea ta

 • Cursele lungi presupun multe ore de stat în interiorul unui cap tractor, în aceeași poziție. De aceea, șoferii sunt expuși frecvent durerilor de spate sau picioare. Acestea trebuie prevenite, deoarece, în timp, se pot amplifica. Exercițiile fizice sau plimbările pot fi soluția perfectă. Ele stimulează circulația și relaxează musculatura corpului. Astfel organismul va fi pregătit pentru o nouă provocare.
 • Alcoolul este inamicul siguranței. Acesta poate pune în pericol siguranța personală, dar și pe cea a încărcăturii transportate. Nu este recomandată consumarea lui în orele premergătoare cursei. Poate fi înlocuit cu alte băuturi sau poate fi consumat după încheierea cursei.
 • Distanțele mari înseamnă un consum important de energie. În acest caz, mesele trebuie să conțină alimente bogate în nutrienți. O alimentație adecvată te poate ajuta să te concentrezi și să rămâi alert la drumul pe care îl ai de făcut.
 • Gustările sunt benefice. Sporesc diversitatea și nu te vor lăsa să te plictisești de mâncarea zilnică.
 • Mâncarea fast-food nu ar trebui să fie singura ta sursă de energie. Modul în care te hrănești este vital, iar mâncatul pe grabă nu este deloc sănătos. Ba mai mult, poate fi și costisitor. Folosește-te de o butelie pentru a-ți prepara mâncarea singur, apoi dă-i corpului tău timp pentru a o procesa.
 • Dormi corespunzător - energia provine și din felul în care te odihnești, nu doar din alimentație. Indiferent dacă alegi să dormi în timpul zilei sau al nopții, încearcă să îți organizezi intervalul de somn asemănător cu cel de acasă. În modul acesta nu te vei trezi mai obosit decât te-ai culcat.

 

Camionul tău are nevoie de atenție - Asigură-te de funcționalitatea lui

 • Fie că ești la început de drum, fie că ești deja un șofer cu experiență, nu uita de preinspecția camionului. Verificarea lui înainte de fiecare cursă te poate scuti de multe drumuri ulterioare. Verifică frânele, ștergătoarele, oglinzile și anvelopele. Nu uita de sistemele de iluminat și semnalizare. Și controlul nivelului de ulei și combustibil ar fi recomandate, la care se mai adaugă și asigurarea încărcăturii din spate.
 • Evită rutele aglomerate. Ambuteiajele măresc timpul de deplasare, iar consumul va fi unul ridicat. Mai mult decât atât, ținerea motorului la relanti dăunează camionului.
 • Mergi cu o viteză constantă. Dacă viteza se mărește - crește rezistența aerodinamică, crește consumul, iar camionul are de suferit. Unele camioane au un sistem automat de menținere a vitezei, sistem pe care îl poți utiliza cu încredere.
 • Păstrează la tine o trusă cu unelte. Nu se știe niciodată când vei avea nevoie pentru a repara mici defecțiuni ale camionului.

 

Cabina este casa și biroul tău pe parcursul curselor - Organizarea ei este esențială

Drumurile pe care le vei avea de făcut se pot întinde pe perioade lungi de timp. Cabina va fi locul în care îți vei petrece cea mai mare parte a timpului - iar păstrarea ei într-o stare bună îți va aduce multe beneficii. Un mediu curat și ordonat este căminul potrivit pentru cursele departe de casă.

 • Păstrează la îndemână câteva produse de curățat
 • Îngrijește-te să ai mereu un coș de gunoi pentru resturile alimentare
 • Un purificator de aer te poate salva de mirosul neplăcut
 • Nu arunca hainele murdare prin cabină - folosește o pungă de rufe
 • Curăță covorașele din cabină periodic, dar și ferestrele; atât în interior, cât și la exterior

 

Siguranța în trafic este prioritatea ta!

 • Nu toți șoferii sunt la fel, iar siguranța ta nu depinde doar de tine. Fii atent la tot ce se întâmplă în jurul tău și evită șoferii care practică un stil de condus agresiv.
 • Păstrează o distanță generoasă față de autovehiculul care se află în spate. Cu cât încărcătura camionului este mai mare, cu atât mai mare va fi distanța de frânare. În cazul în care în față au loc evenimente neprevăzute vei putea reacționa la timp.
 • Centura de siguranță îți poate salva viața! Chiar dacă uneori este incomodă, atât legea, cât și siguranța o impun. Folosește-o ori de câte ori te urci la volan, indiferent de distanța pe care o ai de parcurs.
 • Există drumuri bune, dar și drumuri mai puțin bune, așa că mergi cu o viteză potrivită. Aglomerația sau gropile de pe unele rute pot fi obstacole periculoase, dar o viteză moderată poate preveni orice accident.

 

Rămâi conectat la tot ce se întâmplă în jurul tău

De cele mai multe ori, după câteva ore de condus, se instalează plictiseala. Dacă îți dorești să rămâi relaxat și motivat pentru sarcinile zilnice, găsește modalități de a face această experiență mai plăcută. Iată câteva idei pentru viitoarele tale curse:

 • Ascultă muzica ta preferată. Îți poate ridica moralul într-o secundă.
 • Găsește alți oameni care vorbesc despre pasiunile tale. Radioul sau diferite podcasturi îți pot ține companie în timp ce muncești. Cărțile audio sunt o altă variantă la îndemână pe care o poți folosi.
 • Nu renunța la pasiunile tale. Cititul, fotografiatul sau orice alt hobby ai avea, îl poți exersa în drumețiile tale.
 • Păstrează legătura cu alți șoferi de camion. În acest fel, poți afla tot ce se întâmplă pe șoselele din jurul tău în orice moment.

 

Viața de șofer nu este ușoară. Fiecare zi este diferită față de ziua de ieri, iar provocările nu întârzie să apară. Ține mereu cont de împrejurările în care te găsești și adaptează-te în funcție de oamenii pe care îi întâlnești. 

O bună comunicare te poate ajuta să eviți conflictele cu transportatorii sau alți șoferi cu care te intersectezi în trafic. Abilitățile interpersonale te vor face să îi tratezi pe ceilalți politicos și să reușești să îți construiești o carieră de succes!

Compară