fbpx

Autentifică-te

Login

Ai uitat parola?


Tipuri de transport rutier de mărfuri: ce trebuie să știi dacă începi o afacere în domeniu

Tipuri de transport rutier de mărfuri: ce trebuie să știi dacă începi o afacere în domeniu

Activitatea transportatorilor de mărfuri este vitală pentru logistica și distribuția bunurilor de la producători către consumatori, atât la nivel național, european și internațională. Transportul rutier de mărfuri reprezintă opțiunea principală pe care mizează cele mai multe companii, aspect deloc surprinzător dacă luăm în calcul avantajele acestei metode de livrare. 

Probleme și provocări în sectorul transportului rutier de mărfuri

traffic-2251530_1280

Dacă te atrage oportunitatea de a pune pe picioare un business în industria transportului rutier de mărfuri trebuie să știi că, la fel ca în orice altă afacere, există o serie de probleme și provocări specifice pe care va trebui să le gestionezi. Acestea sunt legate de:

 • infrastructura rutieră 
 • concurența ridicată 
 • lipsa șoferilor, cauzat de exodul forței de muncă la nivel național 
 • mentenanța flotei de camioane, care presupune costuri semnificative 
 • securitatea mărfurilor transportate; nu puține sunt situațiile în care se impun anumite măsuri suplimentare pentru ca mărfurile manipulate să fie transportate în condiții optime. 
 • creșterea prețurilor pentru combustibil
 • investiția auto 
 • concurența 
 • logistica; pentru optimizarea costurilor este necesară digitalizarea activităților de logistică. 

Care sunt avantajele transportului rutier de marfă 

Transportul rutier de marfă acoperă cele mai multe dintre nevoile jucătorilor implicați în procesul de schimb al mărfurilor. Putem afirma, deci, că această modalitate de transport al bunurilor reprezintă cea mai versatilă opțiune. În plus, printre cele mai importante beneficii ale acestui tip de transport se numără viteza de livrare pe distanțe mici și medii. 

Tipuri de transport rutier de mărfuri

În funcție de aria geografică în care se desfășoară, transportul rutier de mărfuri este de două tipuri, respectiv:

Transportul rutier în trafic național 

Tranzitarea mărfurilor în regim național se efectuează între două localități situate pe teritoriul aceleiași țări, fără a depăși granițele statului respectiv. 

Transportul rutier în trafic internațional 

Traficul internațional presupune transportarea mărfurilor într-o o localitate de plecare și una de destinație, situate pe teritoriile a două state diferite, cu sau fără tranzitarea unuia sau mai multe state. 

Tipuri de mărfuri 

După tipul de marfă, există 6 tipuri de transport rutier de mărfuri:

Transportul rutier de mărfuri generale

Categoria transportului rutier de mărfuri generale permite tranzitarea națională sau internațională a unei game foarte variate de bunuri și produse. Concret, vorbim despre mărfurile ce pot fi transportate cu un mijloc de transport de marfă standard (transport complet și la grupaj). 

În schimb, în această categorie nu sunt cuprinse acele mărfuri care, având în vedere proprietățile, dimensiunile, volumele sau greutățile lor pot fi transportate doar cu mijloace de transport specializate sau autorizate. 

Transportul rutier de mărfuri alimentare

Mărfurile alimentare, indiferent că sunt cele perisabile sau nu, trebuie transportate cu mijloace de transport frigorifice. Acestea sunt dotate cu agregate de temperatură controlată, în condiții de maximă igienă și siguranță. Astfel, la rândul său, transportul frigorific este divizat în două mari categorii:

 • Transportul frigorific cu congelare, folosit atunci când se transportă alimente congelate la temperaturi de -18/-20 de grade Celsius. Este cazul cărnurilor congelate, al peștelui, fructelor de mare etc. 
 • Transportul frigorific cu refrigerare, folosit atunci când se transportă alimente ce necesită doar răcire și păstrarea unei temperaturi constante pe întreaga durată a transportului. Peștele proaspăt, produsele lactate, fructele și legumele proaspete se transportă astfel. 

Transportul rutier de mărfuri periculoase

camion-rutier-sosea-desert

Mărfurile periculoase sunt acelea care, prin proprietățile lor fizico-chimice, pot produce daune mediului înconjurător, precum și persoanelor afectate. În această categorie sunt cuprinse atât mărfurile lichide, cât și cele solide și se pot transport doar folosind camioane speciale (modele ADR). Poți găsi o mulțime de camioane rulate pe Scania, care au caracteristici dedicate pentru transportul mărfurilor periculoase. 

În cazul în care vrei să începi un business în acest domeniu, trebuie să știi că mărfurile considerate periculoase necesită un plus de atenție atât în procesul de ambalare, cât și în ceea ce privește documentele de transport pentru asigurarea lor. Consultând site-ul Autorității Rutiere Române, aflăm care sunt clasele de mărfuri periculoase:

 • Clasa 1: Substanțe și obiecte explozive
 • Clasa 2: Gaze
 • Clasa 3: Lichide inflamabile
 • Clasa 4.1: Substanțe solide inflamabile, substanțe autoreactive, substanțe explozive, desensibilizate solide
 • Clasa 4.2: Substanțe care se aprind spontan
 • Clasa 4.3: Substanțe care degajă gaze inflamabile la contactul cu apa
 • Clasa 5.1: Substanțe comburante
 • Clasa 5.2: Peroxizi organici
 • Clasa 6.1: Substanțe toxice
 • Clasa 6.2: Substanțe infecțioase
 • Clasa 7: Substanțe radioactive
 • Clasa 8: Substanțe corozive
 • Clasa 9: Substanțe și obiecte periculoase diverse

Transportul rutier de mărfuri periculoase se realizează doar de către șoferi de tir atestați pentru o astfel de activitate. Certificatul ADR se obține în urma unei pregătiri speciale, sunt eliberate de către ARR și au o valabilitate de 5 ani. 

Transportul rutier de deșerturi și gunoaie

Transportul rutier de deșerturi și gunoaie se realizează folosind camioane cu recipiente speciale de colectare și transport al deșeurilor. Încărcarea utilă, distanța dintre către stația de transfer, sistemul de recipiente utilizate sunt doar câteva dintre criteriile în funcție de care se stabilește dimensiunea vehiculului de colectare și de transport. 

Transportul agabaritic

Mărfurile agabaritice sunt acelea care nu se încadrează în dimensiunile utile ale unui camion MEGA de 13.6m x 2.45m x 3m, sau care depășesc greutatea maximă admisă pe osii. Pentru activitățile din categoria transportului agabaritic sunt necesare autorizații suplimentare, iar în cazuri speciale și escorte civile autorizate sau de poliție, precum și studii de traseu care includ diverse măsurători legate de curbe, poduri etc. 

Transportul rutier de animale vii 

Transportul rutier de animale vii necesită containere dedicate, ce pot fi transportate cu ajutorul unui cap tractor Scania, precum și alte dotări speciale astfel încât viețuitoarele să fie transportate în siguranță și, desigur, pentru a se evita rănirea acestora. De asemenea, autovehiculele trebuie să fie construite astfel animalele să aibă spațiul adecvat pentru a fi poziționate firesc. 

Indiferent de mijlocul ales, în cadrul transportului rutier de marfă este necesară asigurarea fluxului produselor. După caz, segmentul poate fi compus din producător, comercianți cu ridicata, comercianți cu amănuntul, consumatorul final. 

Compară